Tesla Model Y во 2023 година најпродаваниот нов автомобил во Европа

Веднаш за електричниот „Американец“, на второто место, се пласира романската, Dacia Sandero

Прелиминарните податоци од Dataforce покажуваат дека Tesla Model Y беше најпродаваниот нов автомобил во Европа минатата 2023 година, а второто место го зазеде Dacia Sandero.

Tesla продаде 254.822 Model Y, a Dacia 235.893 модели на Sandero, при што и двата автомобили ги подобрија продажните резултати споредено со една година пред тоа – во 2022 година.

Третото место на табелата со 206.438 примероци го зазема Volkswagen T-Roc, додека Golf најде 184.279 нови сопственици на европскиот пазар во 2023 година, заземајќи го седмото место според продажбата.

Листа на 20 најпродавани модели во Европа во 2023 година:

Позиција Модел             2023 продажба  2022 продажба

 

 1. Tesla Model Y                            254,822         137,608
 2. Dacia Sandero                           235,893          200,736
 3. VW T-Roc                                 206,438          180,909
 4. Renault Clio                               202,942          143,293
 5. Peugeot 208                             194,376          206,986
 6. Opel Corsa                                 188,662          163,861
 7. VW Golf                                     184,279          177,386
 8. Toyota Yaris Cross                   176,685          136,959
 9. VW Tiguan                                174,267          149,023
 10. Skoda Octavia                              161,784          112,776
 11. Ford Puma                                 159,778          136,976
 12. Toyota Yaris                              158,838          175,562
 13. Hyundai Tucson                       158,831          150,728
 14. Peugeot 2008                            158,571          140,826
 15. Dacia Duster                               156,556          149,323
 16. Kia Sportage                               152,342          137,378
 17. Citroen C3                                   146,008          143,467
 18. Nissan Qashqai                           145,476          115,980
 19. Renault Captur                           145,078          135,066
 20. VW Polo                                        139,761          113,567

 

НАЈНОВИ