Теslа во Берлин го стопира најголемиот дел од производството

Причина немири во Црвеното Море поради кои е прекинат синџирот на снабдување

Tesla ќе го прекине најголемиот дел од производството на автомобили во својата фабрика во близина на Берлин од 29 јануари до 11 февруари, соопшти компанијата, наведувајќи го недостигот на компоненти поради промените во бродските рути поради нападите на бродовите во Црвеното Море.

Делумното запирање на производството е доказ дека кризата во Црвеното Море, предизвикана од милитантите Хути поддржани од Иран, кои напаѓаат бродови во знак на солидарност со палестинската исламистичка група Хамас која се бори против Израел во Газа, ја погоди најголемата европска економија.

„Вооружените конфликти во Црвеното Море и поврзаните промени во маршрутите меѓу Европа и Азија преку Ртот на добра надеж, исто така, имаат влијание врз производството во Груенхајде“ (Gruenheide), се вели во соопштението на Теslа.

„Значајно подолго време на транспорт создава празнина во синџирите на снабдување.

Аналитичарите очекуваат дека и други производители на автомобили би можеле да ги претрпат последиците од конфликтот на Црвеното Море.

„Потпирањето на толку многу клучни компоненти од Азија, а особено од Кина, беше потенцијална слаба точка во синџирот на снабдување на кој било производител. опасност“, рече Сем Фиорани (Sam Fiorani), потпретседател на AutoForecast Solutions, кој ги следи синџирите на снабдување и производството на автомобили.

Прекинот врши дополнителен притисок врз Tesla во време кога таа исто така се бори со работен спор со шведскиот синдикат IF Metall околу потпишувањето на колективен договор, што предизвика штрајкови на голем број синдикати низ нордискиот регион.

НАЈНОВИ