Toyota планира и компактен Land Cruiser EV

Toyota во наредните години би можела да додаде неколку нови модели во понудата на Land Cruiser…

Овде треба да се потсети дека Toyota го претстави концептот Compact Cruiser EV на крајот на 2021 година, а концептот Land Cruiser Se во 2023 година.

Сега британскиот Autocar известува дека двата концепта се планирани за производство како дел од планот на Toyota да ја прошири привлечноста на линијата Land Cruiser и да ја одржи релевантна во светот со нула емисии.

Компактниот Cruiser EV е дизајниран да ги привлече помладите купувачи, особено во урбаните области.

Возилото најверојатно ќе користи верзија на платформата E-TNGA на Toyota што се користи за bZ4X. Не беше споменат датум за лансирање.

Од друга страна, за љубителите на Toyota кои уживаат во грубата привлечност на Land Cruiser, но сакаат EV со допир на луксуз, Toyota наводно ќе понуди сериска верзија на концептот Land Cruiser Se.

Според Autocar, врвниот SUV би можел да пристигне во 2026 година за да ја одбележи 75-годишнината на Land Cruiser и ќе ги содржи новите батерии на Toyota, кои би требало да бидат готови во исто време.

НАЈНОВИ