Apple ги откажа плановите за производство на електричен автомобил

Apple ќе го затвори својот тим кој работи на електричниот автомобил, наречен Special Projects Group, според информациите пласирани од страна на Bloomberg…

Вести откриваат дека Apple ќе стави крај на своите тајни напори да изгради автомобил за да биде конкурент на Tesla. Програмата вработуваше илјадници луѓе, но никогаш не се вклопи во основната дејност на Apple за електроника и онлајн услуги, и покрена прашања за тоа кои компании Apple ќе ги користи за производство на автомобили.

Извештаите за амбициите на Apple за производство на автомобил првпат се појавија во 2014 година, откако компанијата ангажираше автомобилски инженери и други таленти од автомобилски компании.

Одделот имаше неколку реорганизации во текот на годините, вклучително и отпуштања во 2019 година, кога вработените беа преместени во различни делови на компанијата. Некои од експертите на Apple во автомобилскиот оддел би можеле да се преселат во тимот за генеративна вештачка интелигенција, пишува Bloomberg.

Компанијата има и други проекти поврзани со автомобилската индустрија, вклучувајќи го и софтверот CarPlay ориентиран кон инфозабава.

Акциите на Apple пораснаа за околу 1% на вестите.

НАЈНОВИ