Бугарија и Романија на прво место во ЕУ по бројот на загинати во сообраќајки

Според податоците објавени од Европската комисија, Бугарија и Романија се на прво место во ЕУ по бројот на загинати во сообраќајни несреќи…

Црните бројки на овие источноевропски земји се речиси двојно повисоки од просекот на Европската унија.

Европската унија си постави за цел до 2030 година да го намали бројот на смртни случаи и тешки повреди предизвикани од сообраќајни несреќи за 50 отсто.

Според последните податоци, бројот на смртни случаи на ниво на ЕУ, предизвикани од сообраќајни несреќи во 2023 година, е намален за 10 отсто во однос на 2019 година пред пандемијата. Но, овој тренд не се применува во сите земји-членки. На пример, бројот на луѓе кои ги загубиле животите во сообраќајни несреќи значително се намалил во Шпанија, Франција и Италија, а се зголемил во земји како Ирска, Холандија, Словачка и Шведска.

На спротивната страна, Белгија, Чешка, Данска, Унгарија и Полска се многу блиску до остварување на целта што ја постави Европската унија.

Сепак, Бугарија и Романија остануваат на првото место во ЕУ по бројот на смртни случаи предизвикани од сообраќајни несреќи.

Минатата година Бугарија пријави 82, а Романија 81 смртен случај на милион жители. Ова е речиси двојно повеќе од просекот на ЕУ, каде што се забележани 46 смртни случаи на милион жители.

Во 2023 година, околу 20.400 луѓе ги загубија животите во сообраќајни несреќи на патиштата во Европската унија. За жал, нема детални податоци за минатата година, но да речеме дека во 2022 година повеќе од половина (52%) од сообраќајните несреќи со смртни последици се случиле на патишта надвор од населени места, 38 проценти во градски средини и девет проценти на автопати.

И од податоците поврзани со 2022 година, дознаваме дека повеќе од 2.000 велосипедисти го загубиле животот во сообраќајни несреќи во Европската унија.

НАЈНОВИ