Callum Skye на продажба

Набргу по напуштањето на Јаguar, Иан Калум (Ian Callum) основаше независна агенција за дизајн на автомобили и производи наречена Callum…

Компанијата со седиште во Обединетото Кралство сега го проширува својот бизнис со својот прв производ конципиран, дизајниран и дизајниран целосно внатре.

Skye е електрично возило кое компанијата го опишува како машина која може да ве однесе секаде без да испушта штетни гасови.

Возилото всушност ќе биде достапно во две форми: едната со повеќе теренски способности, другата за динамично возење по патишта.

Позициониран како компактен автомобил со два мотори, погон на четири тркала и распределба на тежина од 50:50, Skye има батерија од 42 kWh која обезбедува опсег од околу 275 километри и нуди опција за брз полнач што може да ја наполни батеријата за помалку од 10 минути.

Тежината се проценува на 1.150 килограми, а забрзувањето од 0-60 милји на час (96 km/h) ќе трае помалку од четири секунди.

Нудејќи распоред од 2+2 седишта во префинета кабина, Skye може да се пофали со софистициран и донекаде модернистички дизајнерски јазик. Возилото има големи прозорци за подобра видливост и попространа внатрешна атмосфера, а дури и долните делови од вратите имаат стаклени панели. Авантуристичкиот EV е долг 4047 mm и широк 1900 mm.

„Со должина од четири метри, Callum Skye е драматично пропорционален со концизната надворешна естетика поттикната од неговите способности.

Дизајниран е да ги надмине очекувањата: минимална тежина, максимална способност – исклучително употреблив и апсолутна радост за возење“, објаснува Иан Калум.

Калум не кажа колку примери ќе направи, додека цените се движат од 80.000 до 110.000 британски фунти.

НАЈНОВИ