Citroen Ami Charleston By Biancone

Електричниот Citroen Ami продолжува да привлекува внимание со лансирањето на новата верзија на Ami Charleston By Biancone…

Овој модел претставува автентично патување во славното минато на брендот, реинтерпретирано на модерен и одржлив начин.  Проектот е резултат на креативноста и претприемничката визија на Масимо Бјанконе (Massimо Biancone), дизајнер кој го реинтерпретирал француското возило земајќи инспирација од Citroen 2CV Charleston.

Оваа иконична верзија беше претставена на Саемот за автомобили во Париз во 1980 година, со двобојна руж – Rouge Delage/Noir и стилски знаци кои потсетуваат на автомобили од 1920-тите и 1930-тите, како што се тркалезни фарови и масивни лакови на тркалата.

Верзијата постигна значителен успех, помагајќи да се одржи продажбата на 2CV до 1990 година, кога последниот пример ја напушти фабриката на Citroen во Мангвалде (Mangualde), Португалија. Овој придонес беше клучен за претворање на малиот 2CV во иконично возило, кое и денес е симбол на слободата, францускиот шарм и авантура.

Истите карактеристики се присутни во Citroen Ami, решение за мобилност што на современ начин ја толкува креативноста и иновативноста на брендот Citroen. Ова возило одговара на новите потреби за мобилност и еколошка одржливост, истакнувајќи се со својот модерен карактер и оригинален дизајн. Citroen Ami се издвојува по своите ултра компактни димензии, симетричниот дизајн и целосно иновативниот графички пристап.

Благодарение на неговиот силен и препознатлив идентитет, возилото е подложно на прилагодување од уметници и дизајнери. Задржувајќи ја својата оригинална форма, Citroen Ami нуди можност за слободно изразување на индивидуалната чувствителност и креативност.

Дизајнерот Масимо Бјанконе вели: „Од самиот почеток, целта на проектот „ Ami Charleston “ беше да се извади на виделина вкусот за елеганција и да се нагласи удобноста во возилото, концепти својствени за ДНК на марката Citroen. Ова патување вклучуваше нов поглед на постоечки производ, задржувајќи цврст фокус на историјата и културата на брендот, што ми овозможи да создадам верзија способна да ги комбинира минатото, сегашноста и иднината“.

Преку специфичен третман, Ami Charleston ја усвојува традиционалната комбинација на бои Rouge Delage/Noir. Целта е да се претстави преминот од функционално возило во ексклузивно, удобно и иконично возило, притоа зачувувајќи ги непроменетите стилски карактеристики што го направија Citroen глобално препознатлив бренд. Ami Charleston By Biancone не е ограничена само на естетска реинтерпретација, туку нуди возачко искуство што ја зголемува вредноста на Citroen Ami, наменето за клиентите кои бараат компактно, електрично, удобно и уникатно возило за градски патувања.

Ова се претвора во уште попрефинет и софистициран ентериер, што е очигледно во новите ергономски седишта, гумените патосници, панелите на вратите, средишното ретровизор и подвижниот покрив. Покрај тоа, како почит на историјата на Citroen 2CV, дизајнерот Biancone интегрираше џеб за чадор зад возачкото седиште.

Ami Charleston By Biancone има дополнителни карактеристични елементи, вклучувајќи дополнително светло под контролната табла, затемнети странични стакла и задното стакло за да се обезбеди поголема приватност, Bluetooth аудио и систем без раце, кои придонесуваат за безбедно и удобно возење.

Меѓу префинетите детали се издвојуваат ексклузивните додатоци, од држачи за документи до ранци. Карактеристиките на оваа специјална верзија се надополнети со воланот со една краци, што претставува јасна почит кон 2CV.

 

НАЈНОВИ