Дали знаете колку гориво троши автомобилот кога е во лер?

Кога го оставате моторот во лер додека чекате некого или додека сакате да го загреете автомобилот, непотребно трошите гориво…

Ако го земете предвид истрошеноста на механичките делови на моторот при палењето, поекономично е да го исклучите моторот кога ќе застанете повеќе од 60 секунди, ако не сте на пат или во сообраќаен метеж и свртете повторно, пренесуваат специјализираните портали.

Проценетата потрошувачка на моторот во мирување е од 0,6 литри до 1,5 литри на час бензин или дизел.

Ова значи дека помалите мотори во празен од трошат околу 1,2 литри гориво во текот на еден час празен од.

Додадете го на тоа зголемувањето на потрошувачката ако е вклучено греењето на задното стакло или седиштата, што не може да ја искористи топлинската енергија на моторот (како греењето на кабината, на пример).

Како резултат на тоа, потрошувачката се зголемува за 0,1 литар на час работа.

Дополнително, треба да се земе предвид дека со непотребното палење на моторот дополнително го загадувате воздухот во местото.

 

НАЈНОВИ