„Дизелгејт“: Соединети судските постапки против поранешниот шеф на VW

Две кривични постапки против поранешниот извршен директор на Volkswagen, Мартин Винтеркорн (Martin Winterkorn) во скандалот „Дизелгејт“ (Dieselgate) беа споени во едно судење…

Кривичниот процес против поранешниот шеф на VW за неговата наводна улога во скандалот со емисиите на дизел гориво треба да започне во септември во Брауншвајг.

Во долга постапка, која може да трае повеќе од една година, ќе се консолидираат неколку кривични пријави против поранешниот директор на VW.

Винтеркорн се соочува со обвиненија за измама, лажни изјави и манипулација на пазарот во скандалот што стана јавен откако американските регулатори открија во 2015 година дека софтверот на дизелите на Volkswagen намерно манипулирал со нивните перформанси за време на тестирањето.

Винтеркорн негираше каква било одговорност за манипулацијата во сведочењето минатиот месец во граѓанската тужба поднесена од инвеститорите на VW. „Сметам дека обвинувањата се неосновани“, изјави Винтеркорн пред граѓанскиот суд во февруари.

Откривањето на софтверот за мамење на емисиите го чинеше Винтеркорн неговата работа во VW и го втурна германскиот автомобилски гигант во голема криза.

 

НАЈНОВИ