Другата страна на медалот на кинеското економско чудо

Огромни количини нови и непродадени електрични автомобили често се наоѓаат на импровизирани паркинзи

Во Кина развојот оди молскавично, а револуцијата ги јаде нејзините деца. Ова речиси секогаш било случај низ историјата, а тоа може да се примени и во индустријата за електрични возила. Она што е модерно денес можеби веќе е застарено следната година. Во видео репортажата на американскиот Wall Street Journal, јасно е прикажано што се случува со новите/старите електрични автомобили, кои никој не ги сака бидејќи најновите модели доаѓаат со подолг домет и подобра технологија.

Огромни количества нови и непродадени електрични автомобили често се наоѓаат на импровизирани паркинзи, пишува весникот кој сними прилог од едно од паркинзите.

– Градот Хангжу е полн со гробишта со електрични автомобили како оваа. Овде во последниве години се оставени застарени електрични автомобили. Кинеската влада испумпа пари во овој сектор и технологијата се разви многу брзо, што исто така значи дека постарите модели многу брзо застаруваат.

Податоците ги загрижуваат Европа и САД бидејќи се стравува дека Кина ќе го преоптовари глобалниот пазар. Кина има капацитет да произведе речиси двојно повеќе од она што може да го продаде дома, со владина поддршка.

Кина, исто така, ги има сите природни ресурси и индустрија потребни за ефикасно производство на електрични автомобили.

НАЈНОВИ