Eлектричeн Abarth 600e

Abarth и Stellantis Motorsport веќе најавија соработка со цел да постават нов стандард во светот на електричните автомобили, што се вели дека е постигнато со раѓањето на најмоќниот Abarth досега благодарение на неговите 240 КС…

Електричниот SUV со значката scorpion најпрво ќе биде претставен во Европа во едицијата Scorpionissima, која ќе биде изработена во ограничена серија од 1.949 примероци.

Abarth, исто така, објави дека овој автомобил со 240 КС ќе биде опремен со ексклузивен механички LSD диференцијал и пневматици со високи перформанси, обвиткани околу тркала од 20 инчи кои ветуваат „одлична стабилност при возењето, подобрено управување и влечење“.

Партнерството помеѓу Abarth и Stellantis Motorsport е почит на тркачката историја на Abarth. Натпреварите отсекогаш биле дел од неговата ДНК. Благодарение на технолошкиот „трансфер“ на марката, најиновативните решенија – тестирани на патеката за да се зголемат перформансите и доверливоста – отсекогаш биле усвоени кај сериските автомобили за да се обезбеди возбудливо возачко искуство.

Истото важи и за Моторспортот, витален ентитет на Групацијата Стелантис одговорен за тркачките активности на брендовите, поделбите и подружниците на корпорацијата.

Заедно, Abarth и Motorsport создадоа платформа, која се состои од мешавина на технологии, тркачка експертиза, инженерско знаење и илјадници часови тестирање за да се роди овој проект со високи перформанси: нова платформа базирана на добро познатата eCMP , сега преименувана во Perfo-eCMP.

Секој технички елемент е анализиран и подесен од заеднички тим од инженери, експерти и тестери од Abarth и Motorsport за да се создаде најдобриот пакет.

Резултатот е скапоцен камен, нова сјајна ѕвезда опремена со погонска единица со високи перформанси и суспензија поставени за да се обезбеди најдобро управување, динамика и стабилност, како и да се следат најефикасните патеки и да се гарантира одлична тркачка динамика во сите услови.

Новиот Abarth е опремен и со уникатен диференцијал со ограничено лизгање развиен за специфичните потреби на погонската група BEV и прилагоден на неговите динамички карактеристики.

Резултатот е најмоќниот Abarth досега, проект означен со иновации и екстремни перформанси – кој не е само резултат на едноставно штимање; нов репер во кој прекрасно парче архитектура работи во тандем со мотор со исклучително високи перформанси врамен во оптимизирана шасија.

Новиот Abarth ќе биде опремен со 177 kW/240 КС и напреден систем за сопирање, кој нуди поголема моќност и стабилност благодарение на поголемите сопирачки дискови.

Развиени од искуство во натпреварите во Формула Е, новите гуми обезбедуваат максимално држење без да се загрозат опсегот и акустиката. Благодарение на помеката смеса на шарите на надворешната и централната површина, тие обезбедуваат дополнително држење во свиоци и подобрен опсег, додека полиуретанската влошка обезбедува звучна изолација (-20% од вооченото ниво на бучава).

Внатре, седиштата со висока удобност со тркачка ергономија придонесуваат за удобно возење дури и на „најекстремните патувања“ и се направени од 4 различни пени за оптимизирана поддршка на секој дел од телото. Пената со поголема густина гарантира висока издржливост.

НАЈНОВИ