Бројот на електрични автомобили во Германија се зголеми за речиси 400.000

Бројот на електрични автомобили во Германија се зголеми за речиси 396.000 минатата година на нешто помалку од 1,41 милион, според податоците пласирани од страна на Федералната управа за моторен транспорт…

Надлежните велат дека ова значи дека еден на секои 35 автомобили е чисто електрично возило со батерии (BEV).

Ако вклучите околу 2.000 автомобили со горивни ќелии и 922.000 plug-in хибриди, имало 2,33 милиони – или околу еден од 21 автомобил на сообраќајниците во Германија.

Затоа растот на електричните возила беше нешто поголем од 2022 година, кога беа додадени нешто помалку од 395.000. Ова е исто така значително помалку од бројот на нови регистрации BEV возила минатата година, кој изнесуваше вкупно 524.000.

Властите претпоставуваат дека голем број возила регистрирани во Германија, според тоа, очигледно биле уништени во несреќи, исфрлени од употреба, или продадени во странство.

Во тековната година, станува очигледно дека бројот на електрични автомобили може да расте побавно – делумно затоа што владината премија за купување е укината.

Со нешто помалку од 50.000, новите регистрации на BEV во јануари и февруари беа значително под просечните бројки за претходната година. Сепак, продажбата на почетокот на 2023 година исто така првично беше бавна по намалувањето на премијата.

Најголемата група на електрични автомобили во Германија се SUV модели, кои сочинуваат повеќе од една третина од регистрираните BEV возила со 487.000. Мини и малите автомобили следат понатаму со 238.000 и 235.000 возила, соодветно.

Што се однесува до марките, Volkswagen е сè уште во водство: околу 237.000 електрични возила од компанијата со седиште во Волфсбург се регистрирани во Германија. Следат Tesla со 164.000 и Renault со 120.000, четврти е Hyundai со 92.000, а петти е BMW со 85.000.

 

НАЈНОВИ