Електричен Li Mega

Кинескиот Li Auto влезе во брзо растечкиот сегмент на електрични мини комбиња во Кина.

Таму, производителот на автомобили ќе ги предизвика конкурентите како што се Volvo EM90, Zeekr 009 и Xpeng X9.

Моделот Li Mega е многу интересна креација. Необичната линија на покривот со наведнат заден дел е добра од аеро динамичка перспектива. За секој чекор во кој коефициентот на отпор се намалува за 0,01, опсегот се зголемува за 7 километри, според Li Auto. Коефициентот на отпор на воздухот е само 0,215, а проценетата потрошувачка е скромни 15,9 kWh/100 km, пренесуваат специјализираните портали.

Li Mega е исто така технолошко чудо кога станува збор за полнење. Брзото полнење би требало да биде возможно со повеќе од 520 kW, а само 12 минути на полначот би требало да бидат доволни за 500 километри, иако мерено во кинескиот циклус на возење CLTC кој е традиционално погоден за производителот.

Li Mega има мотор од 400 kW/544 КС, батерија од 102,7 kWh и би требало да има досег од 700 километри (CLTC) со едно полнење. Планирано е првите испораки до клиентите да започнат во март.

НАЈНОВИ