Fiat 500e лидер на пазарот на EV градски автомобили втора година по ред

Лидер во европскиот сегмент A+B BEV со пазарен удел од 14,7%.

Прв во 5 земји – Италија, Германија, Шпанија, Белгија и Австрија – во сегментот на градски автомобили BEV. Во 2023 година, Fiat 500e го потврди своето европско лидерство со значајни резултати.

Оливие Франсоа (Olivier Francois), извршен директор на FIAT и Глобалната компанија CMO на Stellantis, рече: „Fiat 500e уште еднаш го потврди својот успех, водечки во сегментот на електрични градски автомобили во Европа втора година по ред. 500e е регистриран во повеќе од 185.000 единици ширум светот од неговото лансирање и игра важна улога во зелената транзиција на меѓународните метрополи.

Моментално 500e се продава во 44 земји, продолжувајќи со електрификацијата на брендот низ целиот свет. Нудиме едноставни, интуитивни и општествено релевантни решенија, а во центарот секогаш ги ставаме потребите на нашите клиенти“.

Успехот на електричниот скапоцен камен на FIAT е потврден со продажните резултати: од неговото лансирање во 2020 година, 500e е најпродаваниот електричен градски автомобил во Европа и нај продаваното електрично возило на групацијата Stellantis.

Минатата година, 500e беше број 1 во Европа во сегментот A+B BEV со пазарен удел од 14,7%, зголемување за 0,3 во однос на 2022 година и покрај падот на сегментот од 5%.

Покрај тоа, го зазеде првото место во Италија, Германија, Шпанија, Белгија и Австрија; вториот е во Франција, а четвртиот во Португалија и Полска.

Во Европа, Fiat 500e беше продаден во речиси 65.000 примероци. Гледајќи ја индустријата BEV, во контекст на зголеменото внимание на еколошките прашања, во 2023 година 500e излезе на подиумот во Италија и Германија и на четвртото место во Франција и Шпанија.

Имајќи ја предвид индустријата BEV на 10-те најголеми европски пазари, Fiat 500e се најде на четвртото место. Дизајниран и произведен во Торино, 500e е симбол на италијанската креативност и ги освојува љубителите на производите Made-In-Italy ширум светот. Неговиот успех е истакнат со 42 меѓународни награди, што го прави најнаградуваниот модел на FIAT досега.

 

НАЈНОВИ