Fiat го продолжува животниот век на сегашната Panda до 2030 година

Stellantis потврди дека актуелната генерација на Fiat Panda ќе продолжи да се произведува во фабриката Pomigliano во Италија до 2030 година…

Првично, производството на овој модел требаше да заврши на крајот на 2026 година, но неодамна беше продолжено до крајот на 2027 година.

Сега доаѓа потврда од извршниот директор Stellantis дека сегашната Panda ќе биде прилагодена за да се усогласи со регулативите за емисии и ќе продолжи да се произведува во фабриката Pomigliano до 2030 година.

Ова е секако добра вест за сите вработени во фабриката кои можат да бидат безбедни до 2030 година со оглед на одличната продажба на Panda.

Треба да се потсети дека на 29 февруари оваа година (истиот ден кога на светот му ја претстави првата Panda, во 1980 година), Fiat лансираше нова насока. Со името Pandina, како „почит на љубовта што Италијанците ја имаат кон Panda“, како што објасни на тогашната прес-конференција извршниот директор на Fiat, Оливие Франсоа (Olivier Francois).

„Одлучивме да го зголемиме производството за 20% за да ја задоволиме побарувачката на клиентите во Италија и Европа“, вети Франсоа.

Надворешноста на Fiat Pandina е всушност многу слична на сегашниот Pandina Cross, со исклучок на натписот Pandina на задните врати (со истакната „ina“ за подвлекување на новото име) и некои жолти акценти.

На веќе достапните бои – Bianco Gelato, Nero Cinema, Rosso Passione и Blu Italia – Pandina го додава новиот Giallo Positano и нови двобојни варијанти со контрастен црн покрив.

Panda носи со себе некои технолошки достигнувања, почнувајќи со нова 7,0-инчна дигитална инструмент табла, дотеран волан и радио DAB контролирано со 7,0-инчен екран на допир компатибилен со Android Auto и Apple CarPlay.

Проширен е и опсегот на системи за помош при возење стандардно достапни за новата Fiat Panda. Како што налагаат новите европски стандарди, ажурирањето доведе до инсталирање на автоматско сопирање за итни случаи, помошник за одржување лента, откривање на замор на возачот и препознавање сообраќајни знаци. Новите задни сензори за паркирање го олеснуваат паркирањето, додека новата контрола на патувањето (темппомат) ќе ја подобри удобноста при патувањата по автопат.

НАЈНОВИ