Fisker најави повлекување и прекин на продажбата на сите Оcean модели

Fisker најави повлекување и суспензија на продажбата на сите произведени Oceans до мај, кога Magna официјално го прекина производството на автомобилот…

Повлекувањето се должи на рачките на вратите кои може да се заглават и да ги спречат патниците да ги отворат вратите за да влезат или да излезат од возилото. Бидејќи Fisker моментално е во стечајна постапка што најверојатно ќе резултира со ликвидација, времето за ова отповикување не може да биде полошо. Fisker вели дека проблемот е предизвикан од „димензионални варијации“ во димензиите на кваката. Рачката на вратата што е надвор од спецификацијата може да има дополнително триење и да нема доволно сила на влечење. Производителот на автомобили проценува дека околу 3 отсто од 8.204 океани произведени и продадени во САД се погодени, а бројките за Европа сè уште не се достапни.

По темелна истрага, Fisker Engineering го идентификуваше ова како потенцијален безбедносен проблем. Заглавените рачки на вратите би биле проблематични во случај на несреќа каде што би било невозможно доволно брзо да се отвори вратата и да се излезе од автомобилот. Сервисните техничари на Fisker ќе користат специјална алатка за тестирање за да утврдат дали е засегнато одредено возило и ако е така, треба да се замени некоја неисправна рачка на вратата. Сето тоа звучи како едноставен и лесно решлив проблем, но сосема е сомнително како тоа ќе го направи една компанија во стечај, која уште порано стана позната по лошата сервисна поддршка и апсолутен недостиг на резервни делови, пренесуваат информативните агенции.

Ова е второ отповикување на Fisker за помалку од еден месец. Fisker неодамна ги отповика сите Oceanas поради модул на погонската единица што може по грешка да влезе во заштитен режим и да предизвика губење на напојувањето. Поправката е едноставно ажурирање на софтверот, што е многу полесно да се направи отколку што ќе бара конкретно поправка како овој неодамнешен проблем.

Дополнителен проблем што произлегува од ова повлекување за Fisker е стопирањето на продажбата. Компанијата има уште неколку илјади Океани на залиха, кои во моментов не смее да ги продава. Производителот на автомобили веќе ги стави на продажба сите свои автомобили за да го расчисти преостанатиот инвентар, но сега тие автомобили не можат да им бидат испорачани на клиентите додека не се поправат.

Она што не е јасно е што може да се случи со сопствениците погодени од повлекувањето доколку Fisker ги затвори вратите. За време на финансиската криза во 2008 година, американската Национална управа за безбедност на сообраќајот на патиштата изјави дека дури и поднесувањето барање за стечај нема да ги ослободи производителите на автомобили од обврската да ги повлечат неисправните возила.

НАЈНОВИ