Ford повлекува речиси два милиони возила

Ford објави дека повлекува речиси два милиони теренци Explorer, произведени помеѓу 2011 и 2019 година, поради загриженост дека спојката што ја држи облогата на шофершајбната може да падне додека возите…

Ова е едно од најголемите повлекувања на возила во САД од почетокот на годината, објави Forbs.

Американската Национална управа за безбедност на сообраќајот на патиштата (NHTSA) покажа документи доставени до нив дека копчата (спојката), која е на 1.889.110 возила, може да се олабави и да предизвика одвојување на облогата на шофершајбната, зголемувајќи ги опасностите од патот и ризикот од несреќи.

Заклучно со 12 јануари, Ford имал информации за 568 онлајн поплаки и повеќе од 14.000 барања за гаранција поврзани со исчезнати или исчезнати парчиња, покажуваат документите на NHTSA.

Хронологијата на отповикувањето објаснета во документите покажува дека NHTSA и Ford го анализираат проблемот од 2018 година, но Ford претходно заклучи дека „нема неразумен ризик за безбедноста“ поради малата количина на спорните делови.

Минатата година, NHTSA започна прелиминарна истрага и сугерираше дека тоа сè уште претставува делумно опасност, што го натера Ford да ја преиспита ситуацијата и да иницира повлекување на возилото.

 

НАЈНОВИ