Maserati најави нови електрични модели

Maserati го потврди новиот стратешки план, кој вели дека сите идни модели ќе бидат „100% дизајнирани, развиени и произведени во Италија“….

Се вели дека компанијата „ја пишува иднината на луксузната мобилност со амбициозна стратегија“ која вклучува „развивање на сеопфатен патоказ за производи насочен кон електрификација за да ги одрази аспирациите на клиентите“.

Maserati верува во електричната мобилност „повеќе од кога било“ и планира да лансира низа електрични возила за да им се придружи на моделите Grecale Folgore и GranTurismo Folgore, кои се веќе достапни во Европа. Како дел од овој план, GranCabrio Folgore ќе биде додаден во палетата подоцна оваа година.

MC20 Folgore ќе следи во 2025 година, додека електричниот CROSSOVER модел од Е-сегментот ќе пристигне во 2027.

Потоа Quattroporte EV можеме да го очекуваме во текот на 2028 година.

Како дел од планот се планирани нови инвестиции и капацитети за фабриката на Maserati во Модена ќе биде дом и на „Ателје на програмата за персонализација на Fuoriserie“.

Maserati додаде дека тие се единствениот луксузен бренд на Stellantis и дека тие „сега поставуваат силен бизнис модел, проектирајќи во електричната иднина да ја подобрат својата водечка позиција во луксузниот сегмент преку одржување на обемот на производство и профитабилните маржи во согласност со нивниот уникатен бренд. позиционирање“.

Извршниот директор на Maserati, Давиде Грасо (Davide Grasso) додаде: „Почнуваме да ја водиме промената во електрификацијата, со два наши иконски модели веќе достапни за купување во нивните 100% електрични верзии, а уште еден е на пат оваа година. На нашите клиенти ќе им го понудиме најмоќниот Maserati досега, поместувајќи ги границите на уживањето во возењето во нова ера“.

НАЈНОВИ