Германија: Има се повеќе причини зошто електричните автомобили се неконкурентни

Германскиот пазар е еден од оние што го диктира темпото на усвојување на електричната мобилност…

Но, засега ситуацијата не е добра. Укинати се државните субвенции за набавка на возила, па се очекува дури и пад на продажбата во 2024 година. Но, тоа не е единствената причина потенцијалните купувачи да се преиспитаат. Високите цени на струјата исто така играат улога, сметаат експертите.

Како што објасни за Augsburger Allgemeine експертот за транспорт Волф-Петер Шил (Wolf-Peter Schill) од Германскиот институт за економски истражувања (DIW), постои сомневање дека барем некои добавувачи на електрична енергија ја искористиле кризата на цената на електричната енергија од 2022 година за трајно да ги зголемат цените.

Политичката цена на електричните станици за полнење ја загрозува посакуваната трансформација на пазарот и преминот кон електрични автомобили.

Високите трошоци и збунувачките тарифи секако не и помагаат на електромобилноста, вели Шил.

Но, цената на електричната енергија, се разбира, не е единственото нешто што моментално ги одвраќа потенцијалните купувачи од електричните автомобили. Проблем се и високите цени на самите автомобили, како и високите трошоци за поправка на електричните автомобили и пред се големата загуба на вредноста на користените електрични автомобили.

НАЈНОВИ