Во Канада воведуваат дополнителен данок за електричните возила

Во многу земји, сопствениците на електрични автомобили имаа бројни привилегии, а често и сè уште ги имаат, cепак, Алберта во Канада е исклучок….

Таа провинција донесе одлука според која сопствениците на електрични автомобили мора да плаќаат посебен годишен данок во износ од 200  канадски долари. Властите во Алберта објаснуваат дека дополнителниот приход ќе биде искористен за обнова на патиштата.

Имено, воведувањето на таксата се заснова на тоа што електричните возила се потешки од еквивалентни возила кои се напојуваат со фосилно гориво, а се претпоставува дека тие имаат поголемо влијание врз трошењето на асфалтната површина.

Дополнително објаснување од надлежните е дека 200 долари е сумата што просечниот сопственик на класичен автомобил со мотор на внатрешно согорување ја плаќа преку даноците за гориво. Сепак, сепак се работи за капка во океанот, пренесуваат информативните портали.

Auto News Canada известува дека данокот ќе донесе околу 1 милион долари приход оваа фискална година.

Ова ќе се зголеми на 5 милиони долари во 2025-2026 година. и 8 милиони долари во периодот 2026-2027 година.

Ова се занемарливи суми во споредба со 1,4 милијарди долари што се очекува да се соберат во следниот фискален период (2024/2025) само преку даноците за гориво.

Повеќе информации за данокот ќе се знаат до есен, а ќе биде воведен најдоцна од 1 јануари 2025 година.

Очекувано, кластерот на производители на автомобили (Канадска асоцијација на производители на возила) не се согласува со оваа одлука, со образложение дека воведувањето на данокот уште повеќе ќе го отежне постигнувањето на целната продажба на електрични возила.

 

НАЈНОВИ