Германски Sono Motors ги отпушта сите работници

Германскиот производител на автомобили Sono Motors е во неволја и покрај разговорите со потенцијалните инвеститори… –

Според германските медиуми, изгледите за склучување живото – спасувачки деловни договори за фабриката се многу мали, пренесува „ Fenix-Magazin “. Компанијата со седиште во Минхен, која западна во финансиски тешкотии, веќе отпушти голем број вработени во текот на изминатата година, а сега, според германските медиуми, преостанатите работници се соочуваат со отпуштања по барањето за стечај.

Компанијата соопшти дека не може да најде инвеститор и дека и покрај преговорите, има мали шанси за брз договор. Поради оваа причина, предвидено е откажување на договорите за работа на преостанатите работници. Се очекува отпуштањата да стапат на сила во наредните денови.

Sono Motors првично планираше да направи револуција на пазарот со својот соларен електричен автомобил Сион, но планот пропадна.

Сега технологијата ќе се продава на други производители на автомобили. Останува неизвесно како и дали ќе се продолжи со работа во производните погони.

НАЈНОВИ