Голем број сопственици на EV ќе им се вратат на автомобили на бензин и дизел!?

Новите истражувања покажуваат дека три од десет сопственици на електрични автомобили во светот, не се задоволни од истите и дека ќе се вратат на мотори со внатрешно согорување….

Според истражувањето на McKinsey&Co., причината се проблемите со наплата, високите трошоци за сопственост и долгите патувања каде возачите се соочуваат со бројни тешкотии.

Во САД таа бројка е неверојатни 46 отсто, а на светско ниво 29 отсто. Претходните истражувања покажаа значително помали бројки, пренесуваат специјализираните портали.

– Не го очекував тоа. Мислев дека кога еднаш ќе купите електрично возило, секогаш останувате купувач на електричен автомобил – вели Филип Кемпшоф (Philipp Kampshoff), раководител на Центарот за идна мобилност на McKinsey во Соединетите Американски Држави (McKinsey Center for Future Mobility) за специјализираниот магазин и портал Automotive News.

Од McKinsey Center тврдат и дека ставовите на потрошувачите се промениле. Ова, меѓу другото, се должи на критичкото покривање на Tesla и многуте негативни вести за Илон Маск (Elon Musk).

Помладите луѓе најверојатно ќе се вратат во автомобилите со внатрешно согорување.

Секако, треба да се земе предвид дека технологијата на електрична мобилност постојано напредува и дека ставовите на возачите сигурно ќе се менуваат во иднина.





НАЈНОВИ