Холанѓаните воведуваат специјални уреди за тестирање за контрола на електричните велосипеди

Полицијата во Холандија презема мерки против оние кои ги отстраниле брзините на електричните велосипеди…

Причината е зголемениот број на жртви во сообраќајот. Возачите на електрични велосипеди во САД можат да возат моќни електрични велосипеди кои можат да се движат до 45 km/h, но во Европа генерално постојат ограничувања до 25 km/h, а моќноста на моторот е ограничена на 250 вати. Холандската полиција забележа зголемување на сообраќајните несреќи во кои учествуваат велосипедисти во последно време, при што смртните случаи достигнаа рекордно високо ниво во 2022 година. Тие бројки најмногу се припишуваат на електричните велосипеди, пренесуваат специјализираните портали.

Новата велосипедска технологија бара нови полициски методи, поради што во Холандија се распоредени станици за тестирање на ролери. Опремата може да се постави на патишта и се користи за одредување на брзината на исклучување на моторот. Службеникот потоа седнува врз него и почнува да го притиска гасот. Доколку електричниот погон достигне повеќе од 25 km/h или ако т.н брзи електрични велосипеди способни за повеќе од 45 km/h, на сопственикот му се изрече казна од 290 евра.

Со повеќекратни прекршоци, велосипедистите ризикуваат да им бидат одземени и уништени велосипедите. Вкупно 247 тест станици исто така имаат поставено поставување за тестирање на максималната брзина на патот за мопеди, лесни мопеди и скутери.

НАЈНОВИ