Honda инвестира над 3 милијарди евра во развој на електрични мотоцикли

Неодамнешната прес-конференција на Honda ги откри амбициозните планови за иднината, сигнализирајќи значителна инвестиција од 3,1 милијарди евра во развој и производство на електрични мотоцикли…

Целните континенти за оваа експанзија веројатно ќе ги вклучат нациите како Тајван, каде што има зголемена побарувачка за лесни електрични мотоцикли и скутери.

Овие региони доживеаја значителен раст од година во година, делумно поттикнат од успешните шеми за изнајмување кои на крајот доведоа до широко распространета сопственост на домови.

Додека специфичните детали за претстојните велосипеди остануваат необјавени, поглед на иднината беше даден за време на преносот во живо, прикажувајќи 11 наведени модели кои треба да бидат лансирани од сега до 2025 година.

Меѓу нив има три велосипеди, вклучувајќи го и она што изгледа дека е голем макси скутер кој наликува на електричната верзија на Honda X-ADV.

Покрај тоа, има два улични велосипеди, едниот со дизајн на cruiser, а другиот со потрадиционален naked изглед.

Долниот ред е комплетиран со теренски мотоцикл, што е логичен потег со оглед на тоа што Honda веќе го претстави својот електричен мотоцикл Honda CR-E.

Сепак, повеќето од претстојните модели спаѓаат во категоријата скутери, со различни големини и дизајни.

Со оглед на глобалната побарувачка за електрични скутери, се очекува овие додатоци да играат клучна улога во пазарната стратегија на Honda.

И покрај силниот акцент на електричните возила, Honda останува посветена на моторите со внатрешно согорување.

Преносот во живо го истакна фокусот на компанијата на развој на пофлексибилни мотори, способни да работат на гориво со поголема содржина на етанол.

 

НАЈНОВИ