Honda планира нови почетни електрични автомобили до 2030 година

Извршниот директор признава дека „им требаат попристапни електрични возила“…

Honda е подготвена да го прошири своето ново семејство на почетно ниво на електрични автомобили од серијата 0, со електрични замени за модели како Jazz и Civic. Линијата ќе започне со сериска верзија на концептот Saloon во 2026 година, а набргу ќе следи и тесно поврзан SUV модел.

Иако компанијата не даде распоред за продолжување на проширувањето, шефовите потврдија дека почетните модели на крајот ќе станат дел од гамата. Шефот за автомобилски операции на Honda, Шинџи Аојама, изјави за Autocar: „Кон крајот на 2020-тите, тоа е она што сакаме да го реализираме“.

Извршниот директор Тошихиро Мибе се согласи: „За да го зголемиме обемот, ни требаат подостапни електрични модели“.

Работата на компанијата за намалување на цената и тежината на батериите во електричните автомобили без сомнение ќе биде критична за одржливоста на малите електрични возила со пристапни цени. Сепак, Mибe предложи дека „наместо да ја намалуваме [големината] батеријата, сакаме да размислуваме за технологијата на батерии“, навестувајќи ја можноста дека различни технички решенија би можеле да играат улога во оваа програма.

Мибе рече дека „дури и ако заеднички развиваме, ќе биде предизвик“ да се донесе прифатливо EV на пазарот во голем обем. „Решивме самите да работиме на прифатливо EV“, додаде тој. „Hondа има и други алтернативни стратегии за да го исполни ова“.

Компанијата неодамна ја навести својата визија за мало, достапно EV со концептот Sustain-C, EV во ретро стил инспириран од стариот Honda City кој се однесува на одржливоста со акрилно тело што може да се рециклира.

НАЈНОВИ