Hyundai Motor Manufacturing Czech го произведе два милионитиот Tucson

Toа е резултат постигнат од почетокот на производството во погоните на јужно корејската марка во Ношовице, Чешка Република…

Два милионитиот Hyundai Tucson излезе од производната линија во Ношовице во фабриката Hyundai Motor Manufacturing Czech (HMMC). Овој посебен примерок во Sailing Blue Pearl и опремен со мотор 1.6 T-GDi HEV сега патува кај својот иден сопственик во Велика Британија. Оваа пресвртница го истакнува статусот на најпопуларниот модел на Hyundai во Европа.

„Два милиони единици произведени во Hyundai Motor Manufacturing Czech се значајна пресвртница за нашиот глобален и исто така европски бестселер“, рече Мајкл Кол (Michael Cole), претседател и извршен директор на Hyundai Motor Europe. „Речиси од самиот почеток, автомобилот беше дизајниран и изграден за европски клиенти. Како што стана успешна приказна на глобално ниво, а особено во Европа, совршено го претставува пристапот на Hyundai насочен кон клиентите“.

Историјата на Tucson во HMMC започна во средината на јуни 2015 година, кога третата генерација на Tuscon влезе во производство. За повеќе од пет години беа произведени вкупно повеќе од 1.180.445 единици.

Четвртата генерација на Tuscon, која моментално се произведува, има помодерен дизајн, подобрен ентериер и подобрен пакет на функции. Во 2023 година се произведени 244.495 парчиња, што е приближно 70% од вкупното производство на HMMC. Овие возила беа извезени во 70 земји низ светот. Повеќето Tuscons во Европа беа испорачани во Велика Британија, Шпанија, Германија и Франција.

Hyundai, исто така, ги прошири опциите за погонски единици во моментално произведениот Tuscon. Погонските единици сега вклучуваат и хибридни и plug-in хибридни мотори. Двата алтернативни погонски единици се исклучително популарни во Европа. Дури две (2) од пет (5) возила Tucson од четвртата генерација што се продаваат во Европа се или хибридни или plug-in хибриди.

За да ги прослави своите две децении на пазарот, Hyundai дизајнираше специјално издание Tuscon за својот дваесетти роденден. Специјалното издание доаѓа со уникатна внатрешна и надворешна завршница. Производството започнува во август во HMMC.

ПР соопштение

НАЈНОВИ