Италија: Фотографиите од полициските камери повеќе нема да пристигнуваат на домашна адреса

Причината – оправдувањето е навистина оригинално: ги уништуваат врските и браковите…

Италијанското Министерство за транспорт одлучи дека повеќе нема да испраќа фотографии од сообраќајните камери на домашните адреси на возачите. Причината? Заштита на приватноста.

Министерството соопшти дека возачите кои ќе бидат фатени како возат со брзина поголема од дозволената ќе бидат испратени само казнени известувања на нивната адреса. Само доколку возачот поднесе службен приговор за казната, тогаш на домашна адреса ќе добие фотографии направени од камери за брзина, пренесуваат информативните агенции.

Весникот „Кориере дела сера“ (Corriere della Sera) пишува дека оваа одлука била одобрена од италијанските служби за заштита на податоците. Истиот весник, исто така, наведе дека полициските фотографии предизвикуваат големи „проблеми во врските, браковите и деловните зделки“ откако камерите за брзина открија дека има некој во нивниот автомобил кој некој воопшто не се очекувало да биде во автомобилот.

Министерот за транспорт Матео Салвини постојано ја критикуваше употребата на камери за брзина за намалување на сообраќајните прекршоци, тврдејќи дека општините ги користат за да генерираат приходи.

„Мораме да спасиме животи преку превенција и контроли, но и да ги спасиме паричниците на граѓаните ослободувајќи ги од анархијата на камерите за брзина“, рече Салвини, според Corriere della Sera.

Тој рече дека камерите за брзина треба да останат во области со висок ризик, вклучително и во близина на училишта и болници, „но не и на патишта со две ленти за да се оданочуваат и вознемируваат возачите“.

Според нацрт-уредбата цитирана од Corriere della Sera, камерите за брзина мора да се инсталираат за да се гарантира безбедноста и циркулацијата на сообраќајот, а не да се собираат пари за општините. Италија има околу 11.000 камери за брзина – повеќе од која било друга земја членка на ЕУ.

НАЈНОВИ