Kimera EVO38

Kimera Automobili повторно замислува автомобил кој никогаш не ја виде светлината на денот и останува мит.,,

Еве ја најновата еволуција на легендарната династија. Треската на исчекување расте. Од 37 до 38 степени…А со тоа, амбицијата на Kimera Automobili достигнува нови височини, со најавата за пристигнување на нов автомобил кој има за цел да тргне на метафорично патување, да се врати во времето и да ја промени историјата, да создаде алтернативна реалност, еден вид метаверзум…

“Што ако?” Што би се случило ако…? Ова е прашањето што си го постави Лука Бети, креаторот и основачот на Kimera Automobili, кој уште еднаш ги вклучи истите „актери“ од претходното преродување на светската икона на мотоспортот.

Оваа легенда на четири тркала беше развиена од Kimera Automobili во EVO37, кој го запознавме во 2021 година и кој брзо донесе 37 среќни колекционери до распродаден статус.

И со еден од актерите вклучени во повторното раѓање на митот, Мики Биасион, двократен светски шампион во рели и европски шампион на претходникот на EVO37, Лука Бети и веќе докажаниот и победнички тим од техничари и дизајнери работеа на нов проект наречен EVO38 во последните месеци.

Според тоа, суштеството што треба да ја види светлината е групата В што секој би ја посакал, директен потомок на последната кралица на погонот на две тркала која ја напушти сцената од комерцијални причини, откако го освои Светскиот рели шампионат во 1983 година.

Во тоа време беше создаден и прототип на оваа идеја, што го нарекоа „ Mazinga“ поради сличноста со обликот на „комичниот робот“, првиот груб експеримент во еволуцијата во обид да се трансформира тој победнички автомобил.

Kimera EVO38 ќе има облици далеку од тој суров прототип, но ќе ја преземе филозофијата и духот на легендарниот тим кој ја донесе италијанската техничка извонредност на светот, кој сакаше уште еднаш да ги надмине своите граници и постепено, да го подобри своето создавање.

Овој месец, поточно на 22 февруари 2024 година е датумот кога Kimera Automobili ќе го претстави EVO38 на јавноста, а потоа конечно ќе го покаже на светската премиера на претстојниот салон за автомобили што ќе се одржи во Женева, од 26 февруари до 3 март 2024 година.

Овде, новитетот EVO38 ќе биде претставен на исклучителен штанд, во присуство на сите легендарни модели од династијата Team Martini Racing што му ретходеа .

НАЈНОВИ