Кина протестира против одлуката на EU да ја зголеми царината за увоз на EV од Кина

Кинеското Министерство за трговија протестираше против одлуката на Европската унија да ја зголеми царината за увоз на електрични возила од Кина на дури 38 отсто, нарекувајќи ја „неразумна“…

Во трговскиот спор околу субвенциите на Пекинг, за кои Брисел вели дека им штетат на европските производители на автомобили, ЕУ планира да воведе увозни царини од 17,4 до 38,1 отсто за електричните возила што ги извезуваат во Европа и кинеските и други компании од целиот свет, вклучително и Теslа.

A view shows new cars produced by Chinese automobile manufacturer Chery, in the parking lot of the Sollers plant in Vladivostok, Russia October 15, 2023. REUTERS/Tatiana Meel/File Photo

Според Бета (Beta), портпаролот на кинеското Министерство Хе Јадонг (He Jadong) изјавил дека во подготовка за таа одлука ЕУ барала премногу информации од кинеските производители на автомобили, а потоа неправедно ги обвинила дека не соработуваат.

„Видовите, обемот и количината на информации што ги бара ЕУ се без преседан, многу ги надминуваат барањата на истрагите против субвенциите“, рече тој.

Тој изјави дека деталите за производството и развојот, технологијата и формулите за производи се барани од кинеските компании за електрични возила и батерии.

„Бидејќи кинеските компании дадоа се од себе да соработуваат со истрагата и дадоа информации, Европската комисија сè уште неоправдано ги обвини кинеските компании дека не соработуваат целосно и наметна високи казни“, рече тој, додавајќи дека кинеските компании се „шокирани и разочарани. .

Јадонг не најави одмазда за привременото зголемување на царините на ЕУ, за кое рече дека „нема фактичка и правна основа“.

Но, тој го повтори предупредувањето на Пекинг дека ќе ги брани правата и интересите на кинеските компании.

Официјален Пекинг во понеделникот објави дека отвора истрага за извоз на свинско месо од Европа.

Во соопштението, Министерството за трговија не спомена тарифи за електрични возила.

Но, истрагата за различни производи од свинско месо се смета за одговор на мерките на ЕУ за електричните автомобили.

НАЈНОВИ