Koenigsegg Jesko Absolut постави нов светски рекорд 0-400-0 km/h

На аеродромот Еребро (Örebro), во Шведска, Koenigsegg Jesko Absolut управуван од фабричкиот тест возач Маркус Лунд (Marcus Lund) постави неколку нови светски рекорди за целосно хомологирано сериско возило…

Со едно забрзување, од место, до 412,72 km/h и повторно назад, Jesko Absolut со 1578 КС успеа да ги постави следните рекорди за сериски автомобили:

* 0-400-0 km/h за 27,83 секунди.

Тоа е за 0,98 секунди побрзо од рекордот од 28,81 секунди за истото спринтирање што е поставен во 2023 година од Koenigsegg Regera на истиот скандинавски аеродром.

Автомобилот од 0 до 400 km/h максимална брзина достигна за само 18,82 секунди (во споредба со 20,68 секунди за Regera).

* 0-250-0 mph (402 km/h) за 28,27 секунди. Тоа е 1,33 секунди побрзо од рекордот на Regera од 2023 година.

Спринтот од 0-250 mph (402 km/h) беше постигнат за 19,20 секунди.

Jesko Absolut исто така имаше ролна кафез тука за да го заштити возачот, плус седиштата One:1 што ги претпочита возачот.

Користени се горивото E85 и гумите Michelin Cup2 R.

Времињата беа регистрирани и потврдени со користење на опремата Racelogic со верификација на податоци од Racelogic Ltd.

НАЈНОВИ