Кој е „официјално“ најгрдиот автомобил на светот?

Изборот веројатно ќе ве изненади…

Компанијата Vanarama спроведе интересно истражување. Со помош на математиката, науката и златниот пресек се обидела да открие кој е најгрдиот автомобил на светот. Секој автомобил беше оценет според два клучни дизајнерски фактори: вкупните димензии на возилото и визуелната пропорција, во однос на тоа како облиците се перцепираат со голо око.

Истражувањето ги анализирало пропорциите на 50 модели на автомобили, земајќи ги предвид димензиите како меѓуоскино растојание, должина и така натаму., како и клучните дизајнерски карактеристики – положбата на светлата, знаците и така натаму.

Не го заборавиле ниту златниот пресек, односот кој нашите очи го препознаваат како најхармоничен. Највисоки оценки добија моделите кои процентуално беа најблиску до златниот сооднос.

И кои автомобили поминаа најлошо?

Најгрдите автомобили на светот

Според анализата на Vanarama  автомобилот Kia Picanto освоил само 7 поени (од 100), бидејќи, според луѓето кои ги анализирале резултатите од истражувањето, тој е светлосни години оддалечен од златниот пресек и затоа е помалку пријатен за око. Податоците за продажба, сепак, кажуваат поинаку, па земете го фактот дека тој беше избран за најгрдиот автомобил на светот со резерва.

На второто место е Citroen C1 со 12 собрани бодови, додека трета е која собра само 15 бодови.

Очигледно е дека по овие критериуми на убавина KIA има најлоши оценки.

Автомобилите од јужнокорејскиот производител освоија просечни само 11 поени во истражувањето, ставајќи ја Kia на дното на листата.

Land Rover го зазеде второто место со просечни 18 поени, а третото FIAT со просек од 22 поени.

Fiat 500 доби најлоша оцена меѓу италијанските марки, иако е еден од најпопуларните автомобили, дури и кај нас.

Од друга страна најдобро се претставија Audi A3, VW Golf и Opel Mokka.

НАЈНОВИ