Колку килограми литиум, никел и кобалт одат во една батерија за електричен автомобил?

Колку и да се трудат некои производители да најдат алтернативи за скапи и (релативно) ретки материјали користени во изработка на батериите, тие сè уште доминираат…

Во следните неколку години сигурно ќе бидеме сведоци на важни технолошки достигнувања и намалување на тие суровини во батериите, но дотогаш производителите зависат од нив.

Затоа батериите се скапи, а засега и со сомнителни еколошки придобивки, бидејќи суровините се добиваат со нееколошки методи, а самата хемија на батериите не е најздрава за животната средина, што ќе биде проблем при нивното отстранување.

Просечната литиум-јонска батерија содржи околу 28,9 килограми никел, 7,7 килограми кобалт и 5,9 килограми литиум

Ако не се рециклираат, овие метали одат во отпад.

Има и околу 80 килограми бакар и околу 30 килограми графит за вкупна тежина од околу половина тон (за просечен електричен автомобил), пренесуваат специјализираните портали.

Иако се предвидува дека литиум-јонската батерија ќе содржи помалку метал во 2030 година, рециклирањето на овие материјали сепак ќе биде важно за да се задржи растечката глобална побарувачка за литиум-јонски батерии. Или ќе добиеме некоја нова технологија.

НАЈНОВИ