Porsche 911 Hybrid на почетокот на летото

Porsche денеска го потврди хибридниот 911, најавувајќи дека електрифицираниот спортски автомобил ќе пристигне на почетокот на летото со мотор со шест цилиндри…

Тој е опишан како „ултра-спортски хибрид“ кој го нуди најдоброто од двата света, што го прави овој иконски автомобил „уште побрз и поефикасен“. Делумно електрифицираниот модел ќе биде нов член на обновената линија 911 (префинет стил, модернизиран ентериер, надградени мотори), веројатно внатрешно познат по кодното име „992.2“.

Porsche навестува дека ќе има повеќе од една верзија со хибридно поставување, тврдејќи дека хардверот ќе се користи во „одбрани деривати на линијата на модели 911“.

Засега, Porsche не открива детали за 911 Hybrid, а треба да се потсети дека минатата година извршниот директор Оливер Блум (Oliver Blume) изјави дека новиот автомобил нема да биде plug-in хибрид.

Приклучен хибрид би барал поголем пакет батерии, додавајќи тежина и сложеност.

Според некои извори, 911 Hybrid ќе има електричен мотор кој ќе ги движи предните тркала, додека мотор со внатрешно согорување ќе ја движи задната оска.

Според тоа, ќе има погон на четири тркала. Ќе има и мала, лесна литиум-јонска батерија поставена зад задните седишта.

Целосно електричен 911 нема да се случи оваа генерација, а целта е да продолжи да се продава 911 со мотори со внатрешно согорување што е можно подолго, дури и ако тоа значи префрлување на синтетичко гориво за да се исполнат построгите прописи.

НАЈНОВИ