Lada Iskra на нови слики

Новото семејство на компанијата ZvtoVAZ се вика Lada Iskra, а премиерата ќе се одржи во текот на оваа 2024 година, додека почетокот на сериското производство и продажба е најавен за почетокот на наредната 2025 година…

„Целото семејство на нашите нови автомобили ќе се продава под името Iskra “, изјави претходно Максим Соколов, директор на AvtoVAZ.

Соколов наведува дека новата Lada Iskra ќе припаѓа на моделите од В класата, иако неговите параметри ќе бидат „малку поголеми“ од сегашната Granta.

Соколов уште порано најави дека новитетот ќе добие атмосферски 1,8 литарски мотор со 122 КС.

Дизајнот е направен во стилот на Lada Vesta, а овие нови патентни слики сега ги прикажуваат верзиите лимузина и Cross (последната е базирана на вагонот Iskra, со зголемено растојание од подлогата и дополнителни заштитни елементи на надворешноста).

За AvtoVAZ, ова е првиот модел создаден на платформата CMF-B. Иако Renault ја напушти Русија, AvtoVAZ го задржа правото да создава нови модели на француската платформа.

Лада Искра му беше покажана на поранешниот претседател на AvtoVAZ, Николас Мор, во 2022 година. Сепак, по воведувањето на санкциите, беше одлучено да се локализира француската платформа, што го одложи објавувањето на новите модели на пазарот.

Цената на Lada Iskra ќе биде во опсегот помеѓу Granta и Vesta, со најава дека AvtoVAZ планира постепено да го прекине производството на Granta по лансирањето на семејството Iskra.

НАЈНОВИ