Летонија дозволува возила со руски регистарски таблички да се запленуваат и испраќаат во Украина

Од 15 февруари 2024 година, според новиот закон, автомобилите со руски регистарски таблички можат да бидат конфискувани во Летонија, пренесува Delfi…

Според измените на Законот за патен сообраќај, возилата регистрирани во Русија можат да учествуваат во патниот сообраќај во Летонија само доколку се транзитни. Во тој случај, возило регистрирано во Руската Федерација ќе може транзитно да помине низ територијата на Латвија само еднаш.

Покрај тоа, пред да влезат во Латвија, возачите мора да достават информации за возилото и периодот во кој возилото ќе биде вклучено во патниот сообраќај во земјата. Овој период не смее да биде подолг од 24 часа, пренесуваат специјализираните портали.

Ако возилото не е регистрирано во Летонија или не ја напушти Летонија, или ако се открие негово неовластено користење во патниот сообраќај, властите имаат право да го одземат возилото.

Reinis Poznaks, founder of the NGO known as Twitter Convoy stands in front of a trailer loaded with vehicles, which were confiscated from drunk drivers, in Riga, Latvia, March 8, 2023. REUTERS/Janis Laizans

Исто така, глоба од 750 до 2.000 евра е предвидена и за нелегално управување со автомобил со руски регистарски таблички. Се планира запленетите автомобили да се префрлат во Украина.

Сопствениците на автомобили регистрирани во Русија имаа рок до 14 февруари да ги регистрираат своите возила во Латвија или да ги изнесат надвор од земјата.

Исто така, на лицата кои имаат привилегии и имунитети во согласност со меѓународните норми кои ја обврзуваат Латвија ќе им биде дозволено да учествуваат во сообраќај со руски регистрациски марки. Ова особено се однесува на дипломатските претставништва, меѓународните организации ..

 

Претходна
Следна
НАЈНОВИ