Листа на 20 најпродавани возила во САД во 2023 година

Американците купиле 15,6 милиони нови возила минатата година, што е зголемување од 12,3 отсто во однос на 2022 година, но тоа е сепак помалку од 17 милиони што ги купиле пред пандемијата…

Како и да е, picj up камионите повторно ги зазедоа првите три позиции во 2023 година.

Ford продаде 750.789 од најпродаваните pick up модели од серијата F, Chevrolet (GM) продаде 555.148 Silverado модели, додека Ram 1500 се најде на третото место со 444.926 доставени до клиентите возила.

Листа на 20 најпродавани возила во САД во 2023 година:

Позиција возило    Број на продадени единици

1         Ford F-Series             750,789

2         Chevrolet Silverado    555,148

3         Ram 1500                   444,926

4         Toyota RAV4              434,943

5         Tesla Model Y             403,897*

6         Honda CR-V               361,457

7         GMC Sierra                295,730

8         Toyota Camry            290,649

9         Nissan Rogue             271,458

10       Jeep Grand Cherokee  244,594

11       Toyota Tacoma           234,768

12       Toyota Corolla             232,370

13       Tesla Model 3              213,000*

14       Chevrolet Equinox       212,701

15       Hyundai Tucson          209,624

16       Honda Civic                 200,381

17       Honda Accord            197,947

18       Ford Explorer             186,799

19       Toyota Highlander     169,543

20      Subaru Outback         161,814

 

*Процена

 

НАЈНОВИ