Lucid подготвува супер-ефикасно возило

Извршниот директор на Lucid, американски производител на електрични возила, Питер Раулинсон, верува дека неговата компанија е способна да го достигне „светиот грал“ на електричната мобилност…

Ова име директно се однесува на подобрување на ефикасноста на возилата кои би можеле да поминат до 10 километри за секој kWh капацитет на батеријата.

Резултатот е возило кое може да достигне досег од 300 километри со само 30 kWh волумен во батеријата. Резултатот би бил електричен автомобил со значително пониска цена од сегашните – до 40%. Денес Lucid Motors има еден од најефикасните електромотори, како и батерии со висока енергетска густина, од кои најголема корист има одличниот премиум модел Air.

„Луѓето мислат дека сме на пат кон создавање луксузни, скапи теренци, но ние сме тука да ја унапредиме технологијата со електричните возила од следната генерација“, рече извршниот директор во изјавата.

За повикување, денес Lucid Air Pure е способен за 7,5 километри на kWh, надминувајќи ја за 1,6 километри најдобрата бројка на најефикасниот Tesla Model S.

Питер Раулинсон (Peter Rawlinson) рече дека следниот чекор ќе биде да достигне 8 километри на kWh, нешто што ќе се случи многу наскоро. Иако главната цел е да се постигнат наведените 10 километри на kWh, пренесуваат специјализираните портали.

Идејата е да се достигне оваа пресвртница за две години, кога производителот ќе го лансира својот првичен електричен SUV.

– Тогаш ќе може да се намали цената на батеријата од 20.000 американски долари на 3.000 до 4.000 американски долари со соодветна индустријализација и економија на обем.

Ова е светиот грал на електричните автомобили – изјави извршниот директор на Lucid.

 

НАЈНОВИ