Maserati го замрзна развојот и производството на електричната верзија на Quattroporte

Производството на електричната верзија на Quattroporte Folgore е замрзнато.

Иако не е официјално, се зборува меѓу линиите за репозиционирање на луксузните брендови на групацијата за да се избегне преклопување помеѓу Alfa Romeo и Maserati.

Засега предност се дава на идната електрична Giulia. Со цел да се усогласи со новиот бран на електрификација, Maserati започна проект за развој на електрична верзија на Quattroporte, наречена Folgore. За жал, развојот на моделот беше замрзнат, бидејќи проширувањето на опсегот на Maserati не се одвиваше баш според планот. Купувачите не беа нужно ентузијасти за моделите Ghibli и Quattroporte, но се чини дека тука имаше поголеми интереси во средата.

Добавувачите се известени дека проектот M9S е суспендиран и од нив е побарано да го прекинат развојот поврзан со овој проект. Производството беше планирано да започне следната година, а првите испораки беа планирани за 2025 година. Сепак, производителот на автомобили, наводно, се обидел да ги смири добавувачите со изјавување дека идниот Maserati ќе биде 100% развиен, дизајниран и произведен во Италија и ќе примени електрични мотори.

Не е сосема јасно зошто проектот Quattroporte Folgore е замрзнат, но итно репозиционирање на луксузните брендови на групацијата за да се избегне преклопување помеѓу Alfa Romeo и Maserati може да даде одговор. Затоа, производителот на автомобили мораше да одлучи да го запре развојот и најави производство за да се осигура дека има доволно разлика помеѓу електричните верзии на Quattroporte и Giulia.

Alfa Romeo најави дека новите генерации на Giulia во електрична верзија треба да се појават во 2025 или 2026 година, а треба да развијат околу 1.000 „електрични“ коњски сили во верзијата Quadrifoglio. Сепак, компанијата на љубителите на електричната енергија им ја остава на располагање верзијата GranTurismo Folgora, која со три електромотори развива 761 КС и 1.350 Nm вртежен момент.

НАЈНОВИ