„Мистер Бин“ обвинува за слабата продажба на електрични автомобили

Роуан Еткинсон (Rowan Atkinson), актерот познат по улогите во Мистер Бин (Mister Bean) и Црнaта змија (The Black Adder), е обвинет за „оцрнување“ на имиџот на електричните возила, што придонесе за нивната слаба продажба…

Името на актерот беше споменато во британскиот Дом на лордовите за време на состанокот на Комитетот за животна средина и климатски промени. Тинк-тенк Green Alliance со седиште во Лондон ги изложи своите ставови за главните пречки со кои се соочува владата на Обединетото Кралство во обидот постепено да ги укине автомобилите со бензин и дизел пред 2035 година. Тие рекоа дека коментарот на актерот Роуан Еткинсон лошо влијаел на таа причина, пренесува Sky News.

„Еден од најштетните написи беше коментарот на Роуан Еткинсон во Guardian, кој беше целосно демантиран. „За жал, проверките на факти никогаш не ја достигнуваат истата широчина на публиката како оригиналното лажно тврдење, што ја потврдува потребата да се обезбедат високи уредувачки стандарди“, забележа лоби групата. „Можам да почувствувам како завршува меден месец“

Опцијата на 69-годишниот актер беше насловен: „Сакам електрични возила – и самиот рано ги прифатив. Но, се чувствувам се повеќе и повеќе измамен.“ Еткинсон напиша дека електричните возила се „малку бездушни“ и ја критикуваше употребата на нивните литиум-јонски батерии. Како алтернативни решенија, тој предложи возачите да го чуваат истиот автомобил што е можно подолго и зголемена употреба на синтетички горива што ќе ја негира потребата од електрични возила.

Сè повеќе чувствувам дека нашиот меден месец со електрични автомобили е при крај и тоа не е лошо“, напиша актерот. Еткинсон, самонаречен ентузијаст за автомобили, има диплома по електро и електроника инженеринг. Тој призна дека ги советувал пријателите уште да не купуваат електрични возила, освен ако немаат стар дизел.

НАЈНОВИ