Најавен Renault Symbioz

Renault Symbioz – Новото име на идниот компактен и семеен SUV модел на Renault…

Речникот вели дека „симбиозата“ е постојан, биолошки и взаемно корисен однос помеѓу два живи организми. Кога се применува на односот помеѓу возилото и неговите патници, ова соодветно ја опишува позиционирањето на новиот компактен семеен автомобил на Renault. Силвија дос Сантос, шеф на стратегијата за именување во одделот за глобален маркетинг на Renault, фрла светлина врз потеклото на името. Austral, Rafale и сега Symbioz. Оригиналниот модел бара подеднакво оригинално име. Името дадено на новиот компактен, семеен SUV модел на Renault – кој ќе биде претставен во пролетта 2024 година – е доста значајно и симболично.

„За идниот модел, навистина сакавме име што ќе се фокусира на луѓето и длабоката врска што го поврзува семејството со нивното возило“, вели Силвија дос Сантос. „Името Symbioz  е многу интересно од етимолошка гледна точка“, вели Силвија. Инспириран е од зборот „симбиоза“, кој самиот потекнува од старогрчки. Именка изведена од префиксот syn-, за ‘заедно’ или ‘со’, и -bios, за ‘живот’; значи „заеднички живот“. Оваа етимологија е богата со значење: „да се биде заедно“ е „живот“, а животот се наоѓа во да се биде заедно.

Во науката, зборот „симбиоза“ се однесува на односот помеѓу два живи организми кои зависат еден од друг за да преживеат. Фигуративното значење е подеднакво интересно: евоцира човештво, живот во општеството и, според тоа, семејство. „Животот и заедништвото се две вредности длабоко вкоренети во ДНК на Renault, со автомобили за живот“, објаснува Силвија. „Заедница“, „живот“, „семејство“ – овие концепти се вртат околу луѓето и, во поширока смисла, врзувачката сила што ги обединува сите. Затоа, „Symbioz“ е особено соодветно име за теренецот од семејството Renault, кој може да се пофали со дарежлива просторност и голем багажен простор.

„Името исто така се потпира на нашите француски корени, бидејќи „ Symbioz“ е јасно изразување на францускиот збор „симбиоза“. Неговиот изговор е многу сличен на многу јазици, што значи дека многу луѓе ширум светот лесно можат да го препознаат името „ Symbioz“, додава Силвија.  Со име што предизвикува хармонија, прилагодување и разноврсност, сугерира дека постои единствена алхемија помеѓу новиот компактен и семеен теренец на Renault и неговите патници.

Неговиот надворешен и внатрешен дизајн во комбинација со високотехнолошките карактеристики во внатрешноста го прават Symbioz возило кое поттикнува силна врска, па дури и врска, со и меѓу патниците. „Името „ Symbioz“ одлично го илустрира животот со нашето возило, каде патниците се едно со него и со околината“, вели Силвија. Идниот модел на Renault е покана да уживате во задоволствата на возењето и патувањето сами или со други, без ограничувања и целосна слобода. Упатувањето на „заедничкиот живот“ навестува поими за удобност и благосостојба.

Оваа визија за внатрешноста на автомобилот како место за споделување и интеракција совршено го карактеризира новиот семеен SUV на Renault. Терминот „симбиоза“ е првенствено научен термин, најчесто користен во биологијата. Кога е поврзан со автомобилскиот свет, таа предизвикува технологија, особено онаа која се фокусира на луѓето. „ Symbioz  е име кое ги симболизира луѓето, напредокот, животот. Вредности кои се навистина Renault“, додава Силвија. Со должина од 4,41 метри, Symbioz ќе биде најкомпактниот SUV во сегментот C на Renault.

Комбинирајќи ја технологијата на марката во едно возило, тој ќе биде опремен со панорамски покрив од новата генерација на Solarbay и целосно хибриден погон E-Tech со 145 коњски сили за уживање во возењето и намалена потрошувачка на гориво. „Возењето Symbioz значи патување во високотехнолошки возила и уживање во подобрено искуство во возило што е отворено и поврзано со надворешниот свет“, вели Силвија. Symbioz беше и името на концептниот автомобил откриен на Саемот за автомобили во Франкфурт 2017.

Тој веќе ја симболизира хуманизираната технологија и животот во возило кое е погодно за семејни патувања.

 

НАЈНОВИ