Најавена нова Fiat Panda од Крагуевац

Наскоро ќе има премиера на новата Fiat Panda, а како најава за овој модел служи ново тизер видео кое ќе се произведува и во Србија …

Според претходните информации, новата Panda ќе биде претставена на 11 јули оваа 2024 година, кога Fiat слави 125-годишнина, но првите официјални слики треба да се очекуваат уште пред тоа.

Новата електрична Panda ќе се базира на платформата Smart Car на Stellantis, како Citroen e-C3, и ќе користи LFP батерии. Ова ќе му овозможи на автомобилот да има многу привлечна цена. Се споменува сума до околу 23.000 евра, но подостапна варијанта за помалку од 20.000 евра би требало да се појави подоцна.

Меѓу другото, се споменува електрична верзија со автономија од 320 km (со 83 kW/113 КС и 44 kWh батерии), како и блага хибридна варијанта со 1,2-литарски со три цилиндри бензински мотор, цената на оваа изведба би требало да биде околу 15.000 евра.

Исто така, подоцна наводно може да очекуваме и електрична варијанта со автономија поголема од 320 km.

Новата Panda ќе биде долга приближно 4 метри, што значи дека претстојната генерација ќе го премости јазот до В-сегментот (супер мини), особено кога станува збор за внатрешниот простор. Со EV платформата, можеме да предвидиме повеќе простор за патници во споредба со претходните повторувања, поврзан со повеќе простран багажник. Оваа трансформација е овозможена со архитектурата на EV и подолгата каросерија која ќе го премине симболичниот праг од 4 метри (Citroen e-C3 е долг 401 cm), што бележи значително зголемување во однос на актуелниот модел од 3653 mm.

Покрај во Крагуевац, новата Fiat Panda ќе се произведува и во Северна Африка и Јужна Америка. Избраните фабрики треба да бидат фабриките на Kenitra во Мароко и Betim во Бразил (во Бразил можеби како наследник на Fiat Argo). Почетокот на сериското производство на електрични автомобили во Крагуевац претходно беше најавен за октомври годинава.

 

НАЈНОВИ