Nissan X-Trail Mountain Rescue concept

Со гасеници и технологија e-4ORCE на скијачките патеки…

Nissan разви концепт автомобил на кој направи бројни промени со цел да го прилагоди на потребите на екипите на планинското спасување. Така оваа зима сите предности на погонот на сите тркала на уникатната технологија на Nissan ќе бидат видливи на европските скијачки центри.

Наместо стандардните тркала, концептот X-Trail Mountain Rescue има гумени гасеници за снег што гарантираат безбедно држење. Понатаму, задните седишта на овој концепт се отстранети за да се овозможи поставување носилка за превоз на повредени скијачи до најблиската здравствена установа и поставување на седиште со грачи за здравствениот работник.

Однадвор се карактеризира со багажници на покривот на кои е можно да се транспортираат носилки за евакуација и лопати за снег.

На покривот на концептот се инсталирани и сирена, светлосно сигнализирање со трепкачки светла и моќни – силни светла. Покрај тоа, светлата се инсталирани и на капакот на моторот.

Големите предни и задни калници овозможија поставување на гумени гасеници, предниот браник беше приспособен за транспорт на вител, а на предната и задната браница беше поставена засилена кука за влечење. Бидејќи концептот е 23 cm повисок од производната верзија поради гумените шини, додадени се скали на страните за да се олесни пристапот до возилото.

Концептниот автомобил X-Trail Mountain Rescue е развиен и дизајниран за да ги истакне напредните способности за погон на сите тркала на двојните мотори e-4ORCE со кои е опремен стандардниот X-Trail.

Работењето на системот e-4ORCE е толку ефикасно што патниците нема ни да го почувствуваат тоа. Оптималниот грип (зафат за подлогата) и безгрижното возење се загарантирани во сите услови, без разлика дали возите по лизгави градски патишта, приградски патишта покриени со лисја, калливи селски патишта или планински патишта.

X-Trail Mountain Rescue е дел од кампањата наречена „Возете одговорно“ (‘Ride Responsibly), која се спроведува во пет европски скијачки центри. Во рамките на кампањата, Nissan ќе поттикне одговорно однесување во скијачките области и за таа цел ќе постави дигитални знаци за да ги поттикне скијачите да ја забават брзината на раскрсниците на снежните падини и со тоа да го намалат ризикот од судир.

Моделирани според патните знаци кои ја прикажуваат брзината на возилото, знаците на Nissan ќе ја следат брзината на скијачите. Ќе покаже порака за благодарност до оние кои се движат умерено брзо и ќе ги советува оние кои се движат пребрзо да го забават.

https://www.youtube.com/watch?v=M-kEJcd2hFw





НАЈНОВИ