Овие 20 модели најбавно ја губат вредноста по 3 години сопственост

Во ова истражување на Auto expert беа вклучени 20 автомобили опремени со основни верзии и бензински мотори…

За овие модели се направени прогнози за амортизација за 36 месеци, со претпоставка дека автомобилот ќе помине 90.000 километри во овој временски период.

Истражувањата покажаа дека разликите во резидуалните вредности помеѓу поединечните автомобили се навистина големи.
После три години Hyundai Tucson ќе изгуби најмалку вредност.

Според прогнозите, по три години и 90.000 километри, корејскиот SUV модел ќе задржи 66 отсто од почетната вредност, што е добар резултат.

Треба да се напомене дека најбрзо ќе загуби Kia Ceed, кој по 36 месеци ќе вреди нешто повеќе од 52 отсто од почетната цена.

Интересно е што меѓу првите пет се најде уште еден модел на корејската групација Kia Sportage (5-то место), веднаш зад него се Toyota RAV4 и Toyota C-HR, како и Škoda Octavia.

Повеќе престижниот брат на Octavia, модел Volkswagen Golf, се најде само на 16-то место.

Сепак, најмалку профитабилно (во однос на загубата на вредноста) во перспектива на три години беше купувањето на Renault Clio, Fiat Tipo, Ford Focus и споменатиот Ceed.

Редослед на преостаната вредност:

Место          Модел     Остаточна вредност по 36 месеци (%)

 1.           Hyundai Tucson              66
 2.           Toyota RAV4                  65.4
 3.            Toyota C-HR                  60,5
 4.            Skoda Octavia               60,5
 5.            Kia Sportage                  60.1
 6.            Nissan Qashqai               59
 7.            Volkswagen Tiguan         8.8
 8.            Toyota Yaris                   58.1
 9.             Toyota Corolla               58
 10.            Dacia Duster                  57,9
 11.            Opel Astra                    56,9
 12.            Skoda Superb               56,7
 13.             Opel Corsa                  56,2
 14.              Volkswagen Passat      56,1
 15.              Skoda Fabia                 55,5
 16.              Volkswagen Golf          55
 17.              Renault Clio                  55
 18.              Fiat Tipo                     54,9
 19.              Ford Focus                  54.8
 20.               Kia Ceed                   52,4
НАЈНОВИ