Продажни листи во Америка во 2023- има и модели што и не се произведуваат

На таа листа е и Fiat 500L производ на фабриката во наша соседство, во Крагуевац, Србија…

Во 2023 година, некои изненадувачки постари модели сè уште можеа да се видат на продажните листи на американскиот пазар. И покрај официјалното завршување на производството во 2022 година, Acura сепак успеа да продаде пет модели NSX минатата година, што е пад од 98,3 проценти во однос на 2022 година, кога продаде 298 од нив.

И тоа не беше единствениот производител на автомобили што успеа да продава спортски автомобили. Навистина, Dodge продаде два Vipers во 2023 година, и покрај тоа што официјално го прекина автомобилот во 2017 година. Слично на тоа, Alfa Romeo успеа да продаде еден 4C минатата година, иако автомобилот беше прекинат по моделската 2020 година.

Stellantis ни пласира уште едно изненадување во однос на продажбата за веќе минатата 2023 година. Иако производството на Chrysler 200 официјално престана во 2016 година, очигледно останаа неколку примероци, бидејќи производителот објави дека продал четири од нив во текот на 2023 година. Тоа не е се од Stellantis. Имено иако сите згаснаа од производство во 2016 година, минатата година беа продадени три Dodge Darts, два мини комбиња Chrysler Town & Country и еден Jeep Patriot.

Има и 28 продадени примероци на Fiat 124 Spider, како и седум парчиња од Fiat 500L, пулен на фабриката на Stellantis од Крагуевац, кои нашле купувачи во Америка во текот на ланската 2023 година. Сепак, тоа не беше единствениот производител на автомобили што продаваше возила што не се произведуваат.

Така Toyota официјално престана да го произведува својот седан Avalon во Америка по моделот 2022. И покрај тоа, сепак успеа да најде 55 купувачи во 2023 година. Подолу е листа на автомобили кои излегле од производство, но нашле купувачи во Америка во текот на 2023 година:

Модел                      продадени единици во 2023 година

 

Acura ILX                                   2

Acura NSX                                 5

Alfa Romeo 4C                          1

Chrysler 200                             4

Chrysler Town & Country       2

Dodge Caravan                       27

Dodge Dart                                3

Dodge Journey                        36

Dodge Viper                              2

Fiat 124 Spider                        28

Fiat 500                                   16

Fiat 500L                                   7

Hyundai Accent                       33

Hyundai Veloster                       6

Jeep Patriot                                1

Ram 200                                    4

Toyota Avalon                         55

Toyota Land Cruiser                 7

НАЈНОВИ