Rolls-Royce Phantom Extended & Cullinan Year of the Dragon

  • Rolls-Royce претставува четири специјални модели Година на змејот (Year of the Dragon )- три Phantoms Extended и еден Cullinan – создадени за да ја одбележат Лунарната Нова Година, 10 февруари

  • Прекрасна меѓународна прослава на кинеското културно наследство, наменета за клиентите кои живеат ширум светот

  • Прецизно изведени детали инспирирани од традиционалниот симбол на змејот, вклучително и уникатни рачно насликани уметнички дела на страничните панели на совозачот, за кои се потребни повеќе од две недели за да се заврши

  • Првиот приказ на змеј во специјален палфон на Starlight, формиран од 677 „ѕвезди“

  • Деликатниот вез на потпирачите за глава го прикажува динамичниот изглед на змејот – секој од нив се состои од 5.449 конци и потребни се повеќе од 20 часа за да се заврши

Rolls-Royce Motor Cars претставува четири прекрасни нарачки „ Year of the Dragon “ по повод одбележувањето на Лунарната Нова Година, која започнува на 10 февруари 2024 година.

Дизајнирани и рачно изработени во домот на Rolls-Royce во Гудвуд, овие ретки и прекрасни креации – три модели Phantom Extended и еден Cullinan – се прослава на кинеската култура.

Исто како што кинеската култура ги надминува националните граници, дестинациите за овие високо персонализирани автомобили го опфаќаат светот.

Креациите црпат инспирација од змејот, постојан и меѓународен симбол на моќ, успех и просперитет. За моделите „ Year of the Dragon “, Rolls-Royce Bespoke Collective создаде модерен, минималистички израз на змејот досега невиден во Rolls-Royce, додека остана доследен и почитувајќи ја оригиналната форма.

Трите нарачани модели „ Year of the Dragon “ вклучуваат панели украсени со мошне современи уметнички дела што ја реинтерпретираат формата на змејот. Поединечно рачно насликани од посветен уметник на Rolls-Royce, секој од нив е карактеристично истражување на црвената боја, која претставува просперитет и среќа во кинеската култура.

Секое од трите уметнички дела е резултат на повеќе од две недели детална работа.

За да го создаде овој комплексен, тродимензионален мотив, уметникот користел повеќе нијанси на црвено, слоевити една врз друга во четири поединечни фази. Четирите слоеви се комбинираат за да создадат 3D ефект толку реалистичен што изгледа дека уметничкото дело е врежано на предниот панел.

За да се постигнат такви фини детали, внимателно се нанесувал лак после секој слој боја. Лакирањето е деликатен процес, особено на бела позадина, бидејќи секоја несовршеност би станала веднаш видлива. Уметникот на Rolls-Royce беспрекорно го исчистил и го брусел секој завршен слој пред секоја фаза на сликање.

Мотивот на змејот дискретно поминува низ внатрешноста на автомобилот. Елегантно е прикажан со шевовите Phoenix Red на потпирачите за глава на секое од четирите седишта, обезбедувајќи храбар контраст на кожните седишта, кои се претставени во црна или бела боја. Така, тие создале динамичен изглед на змејот, што остава впечаток на континуирано движење. Секој вез се состои од 5.449 шевови и биле потребни околу 20 часа за да се заврши.

Во три возила, задните табели на Piano Black боја вклучуваат минималистичка претстава на кружниот кинески хороскопски календар од не рѓосувачки челик. Имињата на животните што ги претставуваат секоја година се напишани со традиционална кинеска калиграфија, а змејот е означен со злато: централниот мотив на змејот е исто така прикажан со злато.

За четвртиот автомобил, уметничкото дело на змејот е обложено со фурнир од не рѓосувачки челик Piano Black.

Најдраматичниот израз на митското суштество е таванот Starlight, специјално создаден за овие автомобили и резултат на тримесечна работа за дизајн и развој. Над возачот и совозачот, 677 индивидуално поставени оптички „ѕвезди“ формираат апстрактен мотив на змеј, опкружен со уште 667 светла – нивното совршено рачно позиционирање бара повеќе од 20 часа работа.

Внатрешноста е комплетирана со елементи од јаглеродни влакна и прилагодени волнени теписи, совршено во боја координирана со кожните седишта.

Дизајнерите исто така создадоа уникатни бои за различни модели: Cherry Red преку Shelby Grey сива за Cullinan; како и Silver и Cherry Red или Blаck и Crystal за Phantom Extended.

Сите четири автомобили имаат странична линија, рачно обоена во Phoenix Red, која суптилно вклучува мотив на змеј. Секој змеј е свртен надесно, симболично претставувајќи го истокот.

 

НАЈНОВИ