Салонот за автомобили во Женева се враќа крај брегот на Женевското езеро

Салонот за автомобили во Женева (GIMS) се враќа на старата локација, познатиот центар „ Palexpo “, за прв пат по 89 издание на Саемот, одржан во март 2019 година…

Како што е познато, поради епидемијата на СОВИД-19, организаторите на овој престижен автомобилски саем одлучија да ја откажат изложбата закажана за 2020 година, бидејќи властите на Швајцарија поради пандемијата ги ограничија јавните собири на само 1.000 луѓе.

Од слични причини саемот беше откажан во следните три години, а како алтернатива организаторите на GIMS во соработка со владата на Катар го организираа меѓународниот саем на возила во Доха во таа земја, кој во иднина ќе се одржува на секои две години. .

Првиот меѓународен саем за автомобили во Женева се одржа во 1905 година.

Годинава, како што најавија организаторите OICA (Меѓународната асоцијација на автомобилски производители основана во 1919 година во Париз), се е вратено на вистинскиот пат, со тоа што е јасно дека сите, од организаторите до изложувачите, домаќините на Palexpo Center, ќе се потруди ова да биде еден од најдобрите салони досега.

Саемот ќе биде отворен за јавноста од 26 февруари до 3 март. Покрај изложбата, најавен е и преглед на најновите модели на автомобили, голем број тематски работилници, мастер класи, како и уникатната изложба „Auto.Future.Now“.

Традиционално, европскиот автомобил на годината ќе биде прогласен на салонот во Женева, а 15 светски и европски премиерни автомобили ќе бидат претставени на таканаречениот медиумски ден на 26 февруари.

 

НАЈНОВИ