Сегашните модели на Volvo со мотори на внатрешно согорување ќе добијат уште една надградба

Volvo планира серија надградби на своите благи хибридни и plug-in хибридни модели во наредните години, додека останува посветена да стане целосно електричен бренд до 2030 година…

Говорејќи на прес-конференција, главниот оперативен директор на Volvo, Бјорн Анвал, потврди дека сегашните модели на компанијата базирани на SPA1 ќе добијат некои надградби, особено кога станува збор за нивниот надворешен и внатрешен дизајн.

 

„Јасно е дека транзицијата [кон електрификација] се случува во различни периоди низ светот“, рече Анвал.

„Тоа е силата на Volvo – го имаме ова избалансирано портфолио. Додека го претставуваме EX90, сè уште го имаме XC90. И јас не мислам дека тоа ќе ја канибализира продажбата толку многу; ќе продадеме повеќе EX90 во Северна Европа, но ќе продадеме повеќе XC90 во Источна Европа; повеќе XC90 во централниот дел на Соединетите Американски Држави, повеќе EX90 во западниот дел на САД.

„Јасно е дека XC90 и нашите SPA1 автомобили беа многу успешни; имаат силен, безвременски дизајн“, додава Анвал.

„Го ажуриравме информативно забавниот систем со вграден Android и така натаму. Но, има следниот чекор што можете да го направите во однос на надворешниот стил, дизајнот на ентериерот и информативно забавниот систем. Тоа е очигледно нешто во што инвестираме; тоа не е огромна инвестиција и тоа е нешто што многу добро знаеме да го направиме“.

Иако Anval не прецизираше кои модели ќе бидат надградени, на листата може да се најдат модели како што се S60, S90, V60, V90, XC60 и XC90.

Тој, исто така, не прецизираше дали надградбите ќе вклучуваат промени во погонската група, но Auto Express шпекулира дека постои шанса новата компанија на Volvo Aurobay да воведе поефикасни бензински мотори во наредните години.

НАЈНОВИ