Системот на Stellantis ги имитира вибрациите на автомобилите со мотор на внатрешно согорување кај EV

Stellantis поднесе патент за развој на систем способен да ги имитира вибрациите на автомобил со мотор со внатрешно согорување во електричен автомобил…

Автомобилскиот гигант сака да ја интегрира оваа нова технологија во својот иден електричен Dodge. Иако електричните автомобили веќе немаат што да докажат во однос на перформансите или брзината, емоциите се сосема поинакви од оние што се перципираат кај моторите со внатрешно согорување.

Ова е набљудување направено од многу производители и корисници. Со цел да се промени тоа, Stellantis поднесе патент за развој на систем кој може да ги имитира вибрациите на моделите опремени со мотор со внатрешно согорување, пренесуваат специјализираните портали.

Автомобилскиот гигант веројатно сака да го инсталира овој систем на својот иден електричен Dodge Charger кој ќе дебитира на 5 март.

Dodge вети погон на сите тркала со систем од 800 V. Со 455 КС, идниот американски електричен автомобил треба да и се допадне на својата целна публика.

Луѓето кои купуваат Dodge се големи обожаватели на автомобили и се приврзани за повеќе емотивниот дел од возењето кој вклучува звуци на моторот и вибрации.

Со цел да се избегне ненадејна транзиција, Stellantis ќе понуди и бензинска верзија на овој модел.

Dodge сака да направи добар случај за електричен погон, а мамката би можел да биде системот за имитација на вибрации. Овој патент поднесен минатата година се карактеризира со активен систем за подобрување на звукот и систем за активирање на вибрации (на воланот или на телото на возилото). Се разбира, сè може да се исклучи ако ви здосади искуството со пневматски чекан. Останува да се види дали ваквите трикови можат да ги заинтересираат клиентите.

НАЈНОВИ