Škoda Octavia „фејслифт“ на фабрички скици

На 14 февруари Škoda ќе ја претстави обновената верзија на Octavia, а овие фабрички скици даваат увид во промените што ќе следат…

„Ревитализацијата и развојот на дизајнерските карактеристики на иконите на нашиот бренд е напорна и фасцинантна задача. За најновото ажурирање на Octavia, ги изменивме браниците и маската на Skoda.

Во исто време, ги изостривме контурите на фаровите, давајќи му на нашиот бестселер уште повпечатлив и поспортски изглед“, вели главниот дизајнер на овој производител на автомобили, Оливер Стефани, за изгледот на модернизираната Octavia.

Дизајнерските скици сугерираат дека како дел од промените, двата стила на каросеријата на Octavia (lift-back и wagon) ќе добијат нови предни и задни браници, како и редизајнирана решетка.

Светлосниот потпис на моделот ќе биде нов, а предните фарови сега ќе можат да се пофалат не само со поспортски дизајн, туку и со елементот Crystallinium, кој е веќе познат од новите генерации на Superb и Kodiaq.

Генерално, ажурираниот надворешен дизајн на возилото ќе има префинет изглед на предниот дел со продолжена решетка на Škoda. На задната врата, буквите на Škoda го одразуваат ревидираниот корпоративен идентитет на марката.

Сето ова со нов дизајн на тркала, поширока палета на бои и подобрен ентериер со дигитална табла со инструменти и поголем информативно забавен екран.

Во моментов нема информации за промени во опсегот на погонот. Бидејќи ова е сепак освежување, а не нова генерација, не се очекуваат значителни промени во понудата.

Овде потсетуваме дека lift- back на Octavia е долг 4689 mm и широк 1829 mm, додека растојание помеѓу оските изнесува 2686 mm.

Волуменот на багажникот во стандардната конфигурација е 600 литри (640 литри за караван).

Новата Octavia ќе биде достапна и во спортска RS верзија.

Промените доаѓаат повеќе од четири години по претставувањето на актуелната четврта генерација на Octavia, која за прв пат беше откриена на светот во ноември 2019 година.

НАЈНОВИ