Smart размислува за европско производство на своите електрични автомобили

Smart би можел да започне со производство на електрични автомобили во Европа во обид да ја зголеми ефикасноста додека ги засилува своите глобални планови за проширување и ја надополнува својата постава…

Откако производството на Fortwo заврши претходно оваа година во фабриката на Ineos во Хамбах, Франција, Smart сега ги произведува сите свои автомобили во Ксиан, Кина. Но, со зголемувањето на продажбата на другите пазари и зголемувањето на извозните трошоци ширум светот, марката размислува за локализирано производство во други земји за подобро да ја задоволи побарувачката – со дополнителна придобивка од избегнување на новите тарифи на ЕУ за електричните возила произведени во Кина.

Извршниот директор на Smart Europe, Дирк Аделман (Dirk Adelmann), изјави за британскиот Autocar дека фактот што овој бренд е косопственик на Mercedes-Benz и Geely дава потенцијална флексибилност на деловната глобализација: „Имаме матична компанија со седиште во Германија со производство насекаде. светот, но и Geely со други подружници компании имаат производство во Европа и други места во светот “.

Аделман верува дека локалното производство е „добра идеја, ако структурата на трошоците е споредлива со структурата на трошоците што веќе ја имате “, и дека со влезот на Smart на новите меѓународни пазари „настанува потребата барем да се размисл ува за диверзифициран производствен отпечаток, но сè уште ништо не е решено “.

НАЈНОВИ